Ditt hem och ditt vatten

Vatten är det viktigaste vi tar in i våra hushåll, därför är det viktigt att vattnet inte innehåller skadliga ämnen. Men vatten kan även orsaka skador, så det är minst lika viktigt att det bara är där vi vill ha det.2018554-water-splash-frozen

Vattenfelsbrytare

Vattenledningar är något man sällan tänker på innan det blir något fel. Och får man, till exempel, ett läckage, kan det lätt leda till översvämning om man inte åtgärdar problemet snabbt nog. Eftersom alla vattenledningsläckage inte är direkt synliga kan det vara en bra idé att skaffa sig en så kallad vattenfelsbrytare. Dessa fungerar på samma sätt som en jordfelsbrytare och stänger av vattentillförseln vid läckage. En vattenfelsbrytare är tillräckligt känslig för att upptäcka ett så litet läckage som ett par droppar per minut. Länsförsäkringar har mer mer information på sin sida om vattenfelsbrytare, bland annat hur mycket de kostar att installera.

Dränering

En annan försiktighetsåtgärd som man måste se till, är dräneringen. Den dränering man behöver för huset beror på vilket typ av mark som ligger runtikring, och vilken husgrund man har. Lerjord är svårhanterlig då den behåller fukt längre, och med grus kommer smält- och regnvatten att rinna undan fortare. En artikel på alltombostad.se har utförligt information om hur dränering fungerar, och vad man bör tänka på om man själv tänker fixa med dränering till huset.

Dricksvattenrenare

Vårt vatten måste självklart även vara tillräckligt rent för att kunna användas för att tvätta oss själva, tvätta bestick och porslin, vattna våra växer och viktigast av allt måste vi kunna dricka det. Har man egen brunn eller bor man i vissa områden i landet kan man behöva ett dricksvattenrenare, företaget Renton vattenrening säljer två olika sådana, en som lagrar rent dricksvatten i en reservoar tank på ca 8 – 12 liter, och en annan som ger ger rent vatten i direktflöde. Reningstekniken involverad kallas för omvänd osmos, vilket är en typ av membranfiltrering som spolar ut alla ihopsamlade föroreningar genom avloppet.