Förbättra din fasad

Har du koll på när ditt hus målades om senast? Är det dags att förbättra din fasad? Lite beroende på var du bor i vårt avlånga land och vilken färg som i dag sitter på huset har betydelse när man räknar på hur långt det bör vara mellan ommålningarna. Vanligtvis så sägs det att mellan 10-15 år på en vanlig trävilla. Väggen som vetter mot Syd kan behövas målas om oftare eftersom den får mest “stryk” under alla årstider.

Du får nog beräkna att en sida på huset tar 3 dagar att färdigställa, med allt från rengöring till målning. Tvätta med mögeltvätt och ta ordentligt där det ser som skitigast ut. Skölj noggrant och se till att fasaden har torkat ordentligt innan du sätter igång och målar. Finns det lös och flagnande färg så skrapar du loss detta med en målarskrapa. Ta bort eller täck allt som finns på huset som du vill skydda från färg, till exempel fönster, fasadbelysning och annan fasaddekor.

Du behöver också ta reda på vilken färg som huset är målat i tidigare, du måste måla om huset i samma typ av färg. Det kan vara akrylat, alkyd, slamfärg, olja eller linolja. Ett bra tips om du inte vet vilken färg det är så kan du skrapa loss färg och ta med till din lokale färghandlare för att säkerställa vilken färg som använts på just ditt hus.

När huset är rengjort och all lös färg har tagits bort så är det dags för grundmålning, det är viktigt att du gjort ett bra förarbete för det lönar sig alltid när det gäller målning. En bra grundfärg som täcker bra gör det hela något lättare när du sedan ska måla med fasadfärgen. Efter ett par dagars målande så kommer allt som har med återställande att göra, allt täck material ska ner. Kanske nya fasadsiffror ska monteras upp på den nymålade väggen. Ställningar ska monteras ner och det ska städas runt om kring så att huset verkligen kommer till sin rätt med sin nymålade fasad.