Så gör du för att fixa till din fasad

Att ta hand om fasaden och fixa till den med jämna mellanrum är bland det bästa du kan göra för ditt hus. Fasaden får utstå mycket yttre påfrestningar från väder och vind, och en snygg fasad signalerar att du tar hand om ditt hus, och dessutom påverkar det värderingen mycket om du går i säljtankar. Om du inte minns när du senaste renoverade fasaden kan det nog vara dags att sätta igång med arbetet nu. Är fasaden i dåligt skick kan det leda till fuktskador.

Beroende på vilken typ av fasad du har finns det olika sätt att gå tillväga för att fixa till den. Har du en målad fasad bör ytan jämnas med slipning så att eventuella flagor avlägsnas, för att därefter målas. Har du en putsad fasad bör du se över behoven – räcker det med att fasaden tvättas eller finns det sprickbildningar? I det senare fallet är det nödvändigt att laga sprickorna, eller putsa om fasaden.

Ett hett tips är att passa på att smycka din fasad i samband med renoveringen. Det ger ett snyggt intryck för förbipasserande och ger huset ett unikt utseende. Du kan med fördel smycka med fin belysning eller hussiffrorna i större, trendigt format. Att dekorera fasaden är både enkelt och kreativt, det går att ordna själv utan extern hjälp. Det gör också ditt boende mer personligt.

När det kommer till övrig fasadrenovering är det upp till dig om du vill göra det själv eller anlita hjälp. Det allra bästa är att regelbundet sköta om fasaden, avlägsna smuts och damm och måla om med jämna mellanrum. På så vis slipper du göra en omfattande renovering senare och det är både lättare och billigare att underhålla fasaden på egen hand.