Ett alternativ till kräftskivan

Det är många som just under hösten anordnar kräftskiva och det är ju oerhört gott och trevligt, men här kommer ett alternativ till kräftskivan; surströmmingsskivan.

Många anser att det doftar ljuvligt medans andra anser det motsatta. Det man bör bortse ifrån det är just doften. För med rätt tillbehör så är det en kulinarisk upplevelse. Är det första gången som surströmming prövas så se till att först pröva en så kallad klämma. Det finns olika traditioner hur en klämma ska göras, här visar vi på en med hårt tunnbröd, skivade mandelpotatisar, rå hackad lök. Man kan med fördel lägga på skivade tomater och gräddfil också för att få en mildare variant av surströmmingsklämma.

Vanligtvis dricker man öl och snaps till sin surströmming men i vissa delar av landet så är det mjölk eller svagdricka som gäller. Oavsett så är det en kulinarisk upplevelse för många och den passar inte alla. Så därför börja med en liten klämma. Ett tips är att köpa färdiga filéer för det kan vara lite knepigt att rensa en strömming det första du gör.