Inreda barnrummet

shutterstock_196721075

När man ska få sitt första barn, är det dags att skapa lite utrymme i hemmet så barnet kan få sitt eget rum. Och barnets rum ska så klart inredas! Vad ska man tänka på när man tacklar detta projekt?

Miljövänlig färg

Försök att vara så miljövänlig som möjligt när du inreder. Barn tar till sig och skadas mycket mer av farliga ämnen än vad vuxna gör. Använd en miljövänlig målarfärg på väggarna: petroleumbaserade färger och så kallade vattenbaserade färger låter helt okej men innehåller mängder med tillsatser för att motverka mögel och ge rätt konsistens. Plastfärger (som vattenbaserade färger även kallas) kan också ge hudproblem och allergier för dem som använder dem.

Skippa plasterna

Många leksaker skapas av plast så de ska vara hållbara, svåra att förstöra och även mjuka. Dessa plaster är inte bra för barnen och de får i sig ämnen genom att stoppa plast i munnen och genom vanlig hantering. För oss vuxna är skadan betydligt mindre än för barn. Det är viktigt att barnens leksaker och att inredningen är fri från ftalater (mjuka plast och gummi). De allra farligaste sorterna är redan förbjudna i Sverige men de som hamnar under gränsvärdet (under 0,1 %) fortsätter att säljas. Barns hud är tunnare än vuxnas, därför kan de få sig kemikalier på fler sätt än vuxna då det kan sjunka in genom huden.

Satsa på hållbara material

Med detta menar vi att man ska satsa på material som inte är skadliga för barnen och som är snälla mot miljön. Köp leksaker och barnprodukter i trä: det är nästintill omöjligt för att barn att förstöra en träleksak och materialet är miljövänligt och giftfritt.

Möblerna ska vara fria från plastdelar och undersök även vilken färg som använd för att måla möblerna. Ska du köpa nytt är det bättre att köpa trärena möbler och måla dem hemma, då kan du vara säker på att rätt färg har använts.