Ett snyggare yttre

sh_gardening_garden_gardener

När vintern äntligen är över kommer våren och värmen. Och kanske tankar inför sommaren: ‘insidan är i bra skick, men det skulle vara trevligt att snygga till huset även utvändigt.’

Du har antagligen en massa saker du vill göra. En lista med idéer som fyllts på allt eftersom under de mörka vintermånaderna, medan du väntat på att det ska bli varmt och torrt nog att sätta planerna i verket.

Men vad ger mest effekt för minst arbete, tid och pengar? Det vill säga, vilka åtgärder är bäst att börja med och som ger mest tillbaka, både i tillfredsställelse och i förhöjt värde på fastigheten?

  • Måla fasaden. Det här är relativt enkelt och ger en fantastisk skillnad i husets skick. Börja med de svårtillgängliga ställena, ta sedan de stora ytorna och avsluta dagen efter med att måla fönsterfodren.
  • Byt fönster. Om det är ett hus med fina spröjsade fönster kan det vara anledning att renovera dem, annars är nya fönster ofta ett bra alternativ. Förutom väsentligt bättre energivärden ger nya fönster hela huset en ansiktslyftning, ibland kan effekten bli att du får ett ‘nytt’ hus.
  • Skapa en levande trädgård. I en del gamla trädgårdar är buskar, blommor och andra planteringar utplacerade på rader i fyrkantnät. Praktiskt, men ger mer en känsla av industri eller storjordbruk än en trivsam hemmaträdgård. Planera istället i bågar, cirklar och slingrande gångvägar, så blir din trädgård en trevlig och trivsam plats.