Att måla om huset

Förr eller senare står alla villaägare och tittar på sin hem med tanken att huset kanske behöver målas om. När det händer är det lika bra att sätta igång.805674-haus-house-15

Träfasad

Har man träfasad är det en bra idé att först inspektera brädorna. Börja skrapa bort flagor och se om brädorna har drabbats av röta eller är skadade på andra vis. Om detta skulle vara fallet måste man köpa nytt virke. Kärnvirke är ett bra val då skadedjur som husbocken inte tycker om det.

Tvätta huset

Sedan är det dags att tvätta fasaden, något som även bör göras vart tredje till femte år. På färgaffären kan man skaffa tvättmedel som även dödar svamp, mögel och alger. Spruta sedan medlet på väggen med en lågtrycksspruta och skrubba sedan med en borste eller svamp. Spola slutligen av med trädgårdsslangen.

Färgtyp och kvalitet

När det gäller att välja färg ska man tänka på kvaliteten. En högkvalitativ färg räcker längre och skyddar bättre, och bor man på västkusten vill en målerifirma i Kungsbacka påminna att när man målar huset skyddar man det även från saltvatten som blåser in från havet. Det är även viktigt att man använder samma typ av färg som man tidigare haft på huset, då man inte vill måla över varken slamfrärg eller linoljefärg med en annan färgtyp.

Stege eller byggnadsställning

Ska man måla en enplansvilla räcker det oftast med stege, men högre än så är det alltid en god idé att skaffa en arbetsställning. Det finns många företag som hyr ut ställningar, men man kan även ta sig en titt på Blocket och se om någon lokalt hyr ut en.

Vädret

Se till att hålla koll på väderleksrapporterna. Det bästa vädret att måla i är en molnig dag i temperaturer kring 15 – 20 grader. Både stark solsken och regn ställer till med besvär när det ska målas.

Måla

För själva målandet är det naturligtvis pensel som gäller, och använder man roller ska man se till att efterstryka med pensel. Är det första gången huset målas ska man först stryka in grundolja, följt av grundfärg och sedan två lager med toppfärg. När man bara målar om, räcker det med att bara använda toppfärgen.