Starta upp din egen presentbutik

Då du som läser antagligen är en trogen Adelas.se läsare så tror vi även att du är en bra presentgivare. Varför inte låta dessa intressen bli ditt jobb genom att starta en egen presentbutik.

kvinna håller flera presenter

Gör en plan

När man skall starta ett företag är det alltid viktigt att man har bra koll på vad företaget kommer att göra, hur det skall finansieras, vilka som är dess kunder och hur ni med dessa förutsättningar skall arbeta framåt. Detta kallas ofta kort och gott en affärsplan och är något som bör göras oavsett hur litet, eller stort företaget är. ALMI har på denna länken en mer genomgående beskrivning av vad en affärsplan är samt en mall som är enkel att följa.

Införskaffa lokal och teknik

färgkarta och tygerOavsett om du väljer att bedriva handeln i en fast butikslokal eller om du endast väljer att satsa på försäljning via marknader så kommer du behöva en lokal för förvaring av inventarier. För det senare alternativet kan det vara något så enkelt som ett dedikerat rum i din bostad. Om du däremot väljer att satsa på en dedikerad lokal så blir läget mycket viktigare. Se till att lokalen befinner sig på ett ställe med bra kundgenomströmning.

För att få hålla i försäljning och ta betalt med både kort och kontanter så krävs det att du även införskaffar ett enligt skatteverket godkänt kassaregister. Detta innebär huvudsakligen att den har en så kallad “Svart låda” som sparar allt som görs med kassaregistret för att försvåra skattefusk.  Idag har dessa maskiner blivit väldigt billiga och finns i många olika varianter. Oavsett om du behöver en portabel enhet för torghandel eller en större enhet som kan hantera hög kundgenomströmning så finns det alternativ för dig.

Köp inventarier

Vid detta laget har du säkerligen redan en bra uppfattning om vad det är du vill sälja i butik. Du kanske till och med har pratat med några leverantörer och kollat vad det har att erbjuda. Nu när du väl har kunskap om hur mycket lagerplats du har samt vilka kundgrupper du försöker nå så kan man nog känna sig redo att beställa.