Ljussätt ditt hem

En viktig detalj i inredningen av ett hem är ljussättningen. Ofta har vi bara några få punktbelysningar per rum och många lägger fokus på designen på armaturen framför vilket ljus armaturen faktiskt ger.

Ljussätt, inte lampsätt

BelysningEn lampa, eller armatur, har en roll i inredningen genom vilket ljus den sprider. Genom att skapa en bra belysning kan man förändra rummet avsevärt, ge det en helt annan rymd och sätta fokus på vissa detaljer man vill belysa. Det är alltså viktigare att hitta en belysning som lyfter fram detaljer i rummet, än att hitta en belysning som bara är design. En bra ljussättning man kan använda sig av är led-slingor, eller led-string. Detta är en belysningsform som ger mycket och behagligt ljus samtidigt som den kan döljas under ett köksskåp eller under en hylla. Ett tips är att sätta upp en led.list bakom en tavla eller en spegel. Det ger då ett mycket effektfullt intryck.

Fler ljuspunkter

Det är också viktigt att satsa på flera ljuspunkter i ett rum. Taklampan kan hängas antingen direkt i taket, för att ge ett lite bredare sken, eller hängas ner en bit från taket för att ge ett mer runt ljus. Förutom taklampan behövs det minst 3 ljuspunkter till för att skapa rymd, känsla och harmoni i rummet. Kanske behöver du en läslampa vid fåtöljen, eller en punktbelysning på ditt sideboard med dina vackra inredningsdetaljer på.

Ta hjälp

Har du nyss flyttat in i ert hem och är i startgroparna för att inreda vill vi tipsa om att ta hjälp av en ljusdesigner. Genom att få hjälp från början kan ni få ett hem som belyser vissa delar, skapar rymd och utspelar just ert personliga uttryck.