Present till en läslus

Att ge bort en present tillhör en av de klassiska situationerna där du kan behöva tips och råd. Om du inte redan har gjort det lär du förr eller senare hamna i sitsen där du vill ge bort en riktigt fin och speciell present – men du har slut på idéer.

En flaska vin och en ask choklad känns ofta kanske lite klyschigt, och det var längesedan du gav bort presenter du gjort i skolans träslöjd. Vid speciella tillfällen har det blivit allt vanligare att göra sina gåvor personliga och ge något unikt istället för en materiell gåva som mottagaren lika enkelt kunde köpa för egna pengar.

Skriva bok

En unik gåva

Genom att ge bort något som du själv har skapat får mottagaren en personlig present, där du verkligen visar att du har tänkt efter och inte bara haffat något på väg till uppvaktningen. Ett av de mest uttrycksfulla sätten att ge bort en personlig gåva är att skriva en bok av något slag. Nu kanske du direkt tänker “Va, jag kan väl inte skriva en roman bara sådär?!”. Kanske är det så, men det behöver ju inte vara en roman. Det kan vara en bok med dikter eller en bok där du skrivit ned de bästa minnena som du och personen som ska få boken har tillsammans.

Enkelt att få boken tryckt

De flesta förknippar författarskapet med en lång process av refuseringsbrev, pedantiska redaktörer och andra saker som står i vägen mellan dig och en färdigtryckt bok. Det är där egenpubliceringsföretagen kommer in, som exempelvis Vulkan. Genom att de står för själva tryckningen bestämmer du själv vad du vill trycka upp – och hur många exemplar du vill ha. Det gör det till ett utmärkt sätt att gå igenom hela processen utan att behöva oroa dig för att hitta ett förlag eller skriva ut den själv på din egen skrivare. Det gör det enkelt att publicera din egen bok.

Naturligtvis behöver du först en bok att trycka. Behöver du hjälp med att skriva finns gott om tips på nätet -vare sig du vill skriva en fiktiv bok eller en med minnen och upplevelser. Det finns många tillfällen när en egenpublicerad bok är en utmärkt present att ge bort. Om du exempelvis ska på ett bröllop är det en perfekt bröllopsgåva att skildra dina egna minnen av brudparet och på så sätt skapa en alldeles unik gåva som garanterat kommer att stå ut i mängden.

Ett annat bra tillfälle är exempelvis en konfirmation eller en födelsedag, där du kan skriva om ett valt ämne i kombination med bilder. Har du barn har du säkert dokumenterat allt från den allra första graviditetsmånaden. En samling berättelser från barn- och ungdomstiden blir en fin present till artonårsdagen.