Inredningsbutik

För dem som älskar inredning är det säkert en liten dröm att få öppna en butik. Att få vara omringad av vackra saker hela dagen, hjälpa folk att hitta det bästa för deras hem och att ha lite rabatt på varor som du älskar. Vi har några goda råd till den som går i dessa tankar.

Lokal

Först och främst så behöver du hitta en passande lokal för din verksamhet. Många butiker håller endast till på nätet men vi skulle rekommendera en fysisk butik. Vi gillar att få känna och peta på saker som vi är intresserade av, det gäller kläder likaväl som inredningssaker. På sånt sätt får vi en mycket bättre uppfattning om sakers storlek och hur de skulle se ut i våra egna hem.

Försök hitta en lokal som inte ligger alltför nära en uppenbar konkurrent, som en annan inredningsbutik eller större kedja som Åhléns som också säljer inredning. Har du problem att hitta en lokal som ligger en bit ifrån sådana platser så kan det vara en bra idé att försöka skilja sig från konkurrensen på ett tydligare sätt. Se till att dina kunder förstår att du har något de inte hittar i de andra affärerna.

Varorna

Det förstår allra viktigaste. Hitta leverantörer så du kan bygga upp ett lager med varor. Tänk igenom vad du köper in och fundera ut om du ska inrikta dig på något särskilt? Shabby chic eller jugendstil? Eller kanske mer åt marinhållet? Man behöver inte ha en inredningsstil i sin butik utan kan fokusera på att ge det bästa priset, om man hellre vill det. Men du behöver veta vad du letar efter innan du börja ringa eventuella leverantörer.

Var också försiktig med hur mycket du köper in. Du behöver nog inte ett sådant stort lager som du tror. Det kommer bara stå och kosta dig pengar, kan du dessutom hitta en leverantör som snabbt kan skicka ut varorna kan du säkert säga åt kunderna att de kan få den snabbt och enkelt om ett par dagar, många är villiga att vänta lite om de vet när de kan plocka upp varan. Men sedan finns det en risk att de leverantörer du hittar bara kan erbjuda sina tjänster om du beställer för över 100 000 kronor.

Kostnader

Ta en titt på Tyra Sjöstedts blogg där hon berättar sina priser för att öppna en liten butik på 35 kvadrat. Det kommer att kosta vad du än tänker sälja och du måste vara beredd på att ta ett lån för att möta dessa uppstartskostnader. En viktig sak som man inte får glömma, men ofta gör när man beräknar priser, är att du behöver ett kassasystem. De finns i olika modeller och med olika programvaror så du har lite att välja mellan men utan en kassa blir det inga transaktioner. Sedan behöver du montrar, möbler och hyllor att ställa dina inköpta inredningsvaror på. Det kommer också att kosta. Visst går det att komma undan billigare om du fixar möbler själv från loppisar eller vänner men det finns en lång lista med andra kostnader ändå.