Inredning till katten

När man inreder ett hus brukar man normalt tänka på att få in möbler i passande rum, att barnen har någonstans att leka och förvara sina saker samt att det finns några lugna rum där man kan läsa eller som kan användas som kontor. Husdjur som katten kan lätt glömmas bort och plötsligt står det saker i köket och vardagsrummet som inte passar in i resten av inredningen.

Katten är ett mycket mer krävande djur än vad många tror. Den är inte så självständig som man tror och behöver faktiskt sällskap för att må bra och vara lycklig. Dock har forskare kommit fram till att katten har en mycket friare vilja än hundar: de känner ofta igen sin ägarens röst och kallelse men väljer helt enkelt att inte lyssna.

En katt behöver en ren plats att gå på toaletten. Kattlådan har varit ett bekymmer i mångas hem. Doften kan man nästan eliminera om man är duktig på att fylla på och byta ut kattsanden samt att kastrera hankatter så deras urin inte luktar lika mycket. Kattlådan går också att gömma utan att katten bryr sig. De gillar att få vara ifred när de ska gå på låda. En sak man kan göra är att köpa en äldre byrå och såga ut ett hål i sidan där katten kan hoppa in. Där inne kan du ställa lådan och få den ur vägen.

Katten gillar att leka och klättra. De har även en tendens att hitta trånga, mörka utrymmen för att vila. Det handlar om att katten känner sig säker på trånga utrymmet. De är de enda som får plats där och därmed kan man sova lugnt utan att bry sig om inkräktare. Klätterträd och katthus har varit fula, håriga små monster i inredningen men nu börjar de äntligen bli fina och passande. Supercat har till exempel kommit ut med katthus i flera modeller för att passa olika kattmänniskor. Nu kan katten bo lyxigt vare sig du har ett stort hus eller en liten lägenhet.

Hos dem kan man även köpa schyssta klösbrädor. Vad tidig med att lära katten att använda en klösbräda för att märka revir, annars kommer du hitta klösmärken på dina tapeter och lädermöbler. Man kan även göra klösbrädor själv genom att köpa grovt rep och linda runt vald föremål. Då har du också möjligheten att välja färg och utformning själv så det passar i den övriga inredningen.